جلسه یازدهم

جلسه یازدهم:
لقمه وارد دهان میشود. هرچه بلعیدن کامل باشد، آرامتر باشد، بزاق بیشتری تحریک میشود و هضم اول که در دهان است بهتر انجام میپذیرد.
اختلاف نظر بین طب قدیم و کلاسیک: مدت زمان ماندگاری و عبور غذا.
در سر معده ۴ ساعت، در قعر معده ۴ ساعت میماند. سپس وارد کبد (هضم سوم) میشود. و در کبد تبدیل به خون میشود برای تغذیه بدن.
خون شامل ۴ لایه است: لایه فوقانی خون قرمز شفاف، لطیف، سبک بنام صفرا
صفرا در سراسر خون منتشر است و خون را لطیف، رقیق و گرم نگه میدارد و موجب میشود که خون به اقسا نقاط بدن برسد و رگهای ریز اندامهای انتهایی را تغذیه کند. هرگاه صفرا کم شود، سرانگشتان دست و پا سرد میشود. اگر کمتر شود کل ساق پا سرد میشود و یا کل دست سرد میشود. (صفرای خون کم است.)
اگر صفرای خون از حد بیشتر شود در کیسه صفرا ذخیره میشود و برای زمان دیگری که لازم شود استفاده میشود. مزاج صفرا گرم و خشک است. (خورشید، آتش، جایگاه بالا).
لایه دوم خون قرمز شفاف (معروف به خون کفتری) بنام دم.
دم سنگین است و بیشترین حجم را گرفته است. کار آن ساخت عضلات، اندامهای عضلانی جگر، قلب، اندامهای اصلی.
معادل دم، هواست. مزاج آن گرم و تر است. هوا متأثر از خورشید (آتش) میتواند گرمتر و یا غیر گرمتر باشد و اذا خون یا دم هم به تناسب بهرهگیری از صفرا میتواند گرمتر و یا غیر گرمتر باشد. دم (خون) الهام پذیر است. از همسایه بالایی خود (صفرا) و از همسایه پایینی خود (بلغم). تحت تأثیر این دو همسایه گرمی و رطوبت آن تغییر میکند. لایه بعدی دارای ترمزی کمتر است. روش تر است. غلظت آن بیشتر است. سردی بیشتر. رطوبت بیشتر گرمی کمتر، وزن سنگینتر. بنام بلغم. بیشترین فضا را اشغال میکند. معادل آن آب است. آب قابل تبدیل به هوا است و لذا بلغم هم قابل تبدیل به خون است. با افرودن حرارت.
وقتی یک نفر سفید پوست کچی ورزش میکند چهرهاش گلگون میشود. یعنی بلغم موجود در تن او با حرارت ورزش تبدیل به خون میشود. یا با ماساژ. یا روغن مالی گرم. غذای گرم خوراکی. بادکش، روی اندام خونساز،… بنابراین بلغم تحت تأثیر حرارت تبدیل به خون میشود و لذا در خون نیز هضم وجود دارد. هضم پنجم در عروق اتفاقی میافتد. یعنی یک مقدار خون هضم نشده در سراسر بدن منتشر است. که با تحریک تبدیل به خون میشود. حکما میگویند این خون پسانداز است که خداوند در بدن قرار داده است تا در زمان منقتضی قسمتهای مختلف بدن را تعذیه دهد.
بلغم مساوی با خون در سراسر بدن منتشر است. کارایی اصلی بلغم ساخت اندامهای سرد است.
سیستم اعصاب از بلغم ساخته میشود. چربیهای محافظ از بلغم ساخته میشوند. پیها نیز از بلغم. مغز از بلغم ساخته میشود. در عین حال غذای پس انداز نیز هست.
مزاج بلغم سرد و تر است. به تناسب گرمای بالایی خودش یعنی دم میتواند تأثیرپذیر باشد.
لایه انتهایی خون قرمز، تیره و سیاه و لزج به هم چسبیده. بنام سودا.
سودای اضافی در طحال ذخیره میشود.
سودا برای ساخت اندامهای محکم بدن لازم است. استخوان- ناخن- مو- دندان
اگر یک یا چند غذا از غذاهای هشت گانه، بیشتر یا کمتر و سرد یا گرم شود موجب تغییر بالانس این اخلاط میشود.
سودا معادل خاک است.
انعطاف خاک (سودا) به کمک آب (بلغم) و گرماست. (صفرا).
یعنی برای انعطاف در سودا باید همزمان صفرا و بلغم بکار برد. نه به تنهایی. (گرم و تر)
آب سودا (خاک) را نرم میکند و حرارت آنرا حرکت میدهد.
مجموعه غذاهای گرم و خشک صفرا زا هستند. محیط گرم، در معرض هوای گرم، کلمات شاد.
شرم انسان را گرم میکند ولی خجالت انسان را سرد میکند. تماشای یک منظره زیبا گرما میدهد.
محیط سرد، غذای سرد، فضای ترس، کینه، حد، حرص- بوی تعفن- تنهایی- بیتحرکی- ایستایی بلغمزا هستند. بعضی از مونسها هم بلغمزا هستند دوست منفی.
غذای سرد اُنس میتواند تمامی خاصیتهای غذای خوراکی گرم را از بین ببرد.
بلغم لزج هرگاه بر پوست بیافتد بَرَص (لک و پیس) شود.
Vitiligo (ویتیلیگو): به رنگ سفید است (بلغم). سفید قهوهای: سودا، بلغم، صفرا
غم سرد است. لذا در مراسم تحریم گلاب و خرما میدهند. زیرا غم سرد است و گلاب و خرما گرمند.
لباس سیاه سرد است لذا دیگران باید به این افراد غذاهای گرم بدهند. بویایی گرم.
سودا با غذاهای سودازا مثل گوشت گاو یخی چند سال فریز شده خارجی.
گوشت گاو بیماری، شیرش شفا، گوشت گوسفند شفاء شیرش بیماری
گوسفندی که شیرش دوشیده شود، نسل آن ضعیف میشود. دنبه یک غذای کامل است.
۴ کیلو دنبه+ ۲ لیوان ماست+ ۱ لیوان سرکه+ ۱۴ عدد هل+ ۱ لیوان گلاب جوشانده و ذوب شود و تبخیر شود و تبدیل به روغن شود. (مصرف این روغن باعث کاهش کلسترول میشود.)
بهتر است دنبه را ۱۲ ساعت در نمک آب میخوابانند تا خون آب آن برود.
سودازایی از رفتار تکراری آدمهای بداخلاق. سودازایی از تماشای تصاویر زشت، صداهای نکره و زشت استمرار خیال منفی- محیط گرم زیاد- محیط سرد زیاد